Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Το βάρος της τσάντας πρόβλημα για τους μαθητές

Ασήκωτες είναι οι σχολικές τσάντες που κουβαλούν τα ελληνόπουλα, αφού σύμφωνα με μελέτη συχνά πυκνά αγγίζουν ή ακόμη και ξεπερνούν τα εφτά κιλά! Γι΄ αυτό και οι επιστήμονες, όπως αναφέρουν Τα Νέα, προειδοποιούν τους γονείς να πάρουν στα σοβαρά την επιλογή της τσάντας που θα κουβαλούν όλο τον χρόνο τα παιδιά τους, προς αποφυγήν κακώσεων στην πλάτη.


Είναι ενδεικτικό πως έξι στα δέκα παιδιά- που στην ηλικία των πρώτων τάξεων του δημοτικού ζυγίζουν περίπου 22- 25 κιλά- υποφέρουν από πόνους, εξαιτίας προβλημάτων που παρουσιάζουν στη σπονδυλική στήλη ύστερα από την καθημερινή χρήση των σχολικών σακιδίων «βαρέων βαρών». Ακόμη και οι νέες σχετικά τσάντες με ρόδες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά τα τελευταία χρόνια ως εναλλακτική λύση, κρύβουν κινδύνους για την πλάτη και τη μέση παρ΄ όλο που τα παιδιά δεν χρειάζεται να τις κουβαλούν.

«Οι τσάντες με ρόδες αποτελούν την καλύτερη λύση, εάν οι μαθητές τις σπρώχνουν προς τα εμπρός- όπως δηλαδή, τα καροτσάκια των σούπερ μάρκετ. Όταν όμως σέρνουν την τσάντα από το χερούλι προέκτασης, τότε αναγκάζονται να κάνουν στροφική κίνηση της σπονδυλικής στήλης και συνεπώς επιβαρύνουν τη μέση τους», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο ορθοπεδικός Γιώργος Κατσιφαράκης.


Η λίστα των παθήσεων που διαγιγνώσκουν οι γιατροί εξαιτίας...
των ασήκωτων σχολικών τσαντών δεν σταματούν εδώ: «Η σκολίωση, η κύφωση και οι έντονες ενοχλήσεις στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (το τμήμα της σπονδυλικής στήλης δηλαδή, που αντιστοιχεί στο ύψος του θώρακα και ξεκινά κάτω από τον αυχένα και σταματά στο ύψος της μέσης) είναι ιδιαίτερα συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Βέβαια, όσο πιο νωρίς αντιληφθούν το πρόβλημα οι γονείς τόσο καλύτερο είναι για τους μαθητές, αφού με ειδικές ασκήσεις και φυσιοθεραπεία τα προβλήματα αυτά μπορούν να διορθωθούν», συμπληρώνει ο κ. Κατσιφαράκης, ο οποίος ωστόσο τονίζει πως το Α και το Ω για να διώξουν μια και καλή τα παιδιά τους πόνους είναι να απαλλαγούν από τα βάρη τους.


Πάντως, το μυστικό όπως τονίζουν οι ειδικοί είναι να ζυγίσουν οι γονείς όλες τις παραμέτρους πριν επιλέξουν τη σωστή σάκα. «Το βάρος της τσάντας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους των μαθητών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το μέγιστο βάρος που πρέπει να κουβαλά ένας μαθητής που πηγαίνει στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και ζυγίζει περίπου 22 κιλά, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2,5 κιλά. Παρ΄ όλα αυτά, έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά φορτώνονται με σάκες που φτάνουν έως και τα εφτά κιλά», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.


Τα σακίδια με λουράκια πλάτης που εφαρμόζουν στους δύο ώμους πάλι, θεωρούνται μια από τις ασφαλέστερες επιλογές, αρκεί οι μαθητές να αξιοποιήσουν τα εργονομικά χαρακτηριστικά τους. «Το βασικότερο απ΄ όλα είναι να τοποθετούν τα λουριά και στις δύο ωμοπλάτες, ενώ δεν πρέπει να αφήνουν αναξιοποίητο το λουράκι μέσης».
Πάντως, οι ειδικοί επιμένουν πως σε κάθε περίπτωση το υπερβολικό βάρος των βιβλίων είναι αυτό που ευθύνεται κυρίως για τις κακώσεις και όχι ο σχεδιασμός των τσαντών. «Μια πρακτική λύση θα ήταν να έχουν οι μαθητές διπλά βιβλία στο σπίτι και στο σχολείο, ώστε να μη χρειάζεται να τα μεταφέρουν- βέβαια, αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος για τον ούτως ή άλλως επιβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό».


Και μερικές συμβουλές για τη σωστή χρήση:


* Το κάτω μέρος της τσάντας (όταν πρόκειται για σάκο) πρέπει να σταματά πάνω από τους γοφούς - περίπου πέντε εκατοστά πάνω από τη μέση
* Τα βιβλία που είναι και τα πιο βαριά είδη, πρέπει να τοποθετούνται στο κέντρο της τσάντας. Τα υπόλοιπα σχολικά είδη πρέπει να μοιράζονται στα άλλα τμήματα της σάκας
* ΄Οταν τα παιδιά σκύβουν, ενόσω κουβαλούν τη σχολική τους τσάντα, πρέπει να λυγίζουν τα γόντατά τους και όχι να κάμπτουν τη μέση τους
* Οι γονείς πρέπει να ρωτούν τα παιδιά τους εάν έχουν ενοχλήσεις στην πλάτη και τη μέση. Σε αυτήν την περιπτωση, πρέπει να συμβουλευθούν ειδικό.


Η γνώση είναι δύναμη – Φράνσις Μπέικον

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

menu3_

amung

mp3 player2

mp3 player

ac

Τίτλος1

Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται.Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται.Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται.

Τίτλος2

Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται.

Τίτλος3

Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται.Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται.Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται.Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται.Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται.Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται.Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται.

Τίτλος4

Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται. Αυτό είναι το κείμενο που θα εμφανίζεται.

gazzetta.gr

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

voki